MENÜ
Profi Kútfúrás

Kútásás vagy kútfúrás?

Miért válassza inkább a fúrt kutat mint az ásott kutat?

Cégünk 200 mm átmérőjű, nagy vízhozamú kutak fúrását vállalja, kútásást, ásott kút tisztítását NEM!

Ajánlatkérésért KATTINTSON IDE!

Az ásott kút részletes információkért olvasson tovább.

Kútásás - tájékoztató jellegű leírás

Az ásott kút kézi ásóval a talajba mélyített, henger alakú, függőleges irányú építmény. Átmérője általában 1 méter, mélysége pedig a talajvíz tükör alá hatol. Falazata előregyártott beton kútgyűrűkből készül, amely munka közben kerül leeresztésre. Az alsó betongyűrű alól a kútásó folyamatosan kiássa a talajt, így a gyűrűk saját súlyuktól süllyednek le. Vízszintjük az ásott kutaknak ingadozó, nagyban befolyásolja a lehulló csapadék, hiszen abból táplálkozik. Tárolókapacitása az ásott kútnak kb. 0,5-2 köbméter közötti, viszont a víz után töltődése lassú. A rendelkezésre álló felhasználható víz mennyisége az ásott kútban korlátozott. Szivattyús öntözésre általában nem megfelelő, vízminősége kifogásolható, fogyasztása ma már akár halálos is lehet!. Az ásott kutak kizárólag a felső talajvíz összegyűjtésére alkalmasak, így ez emberi fogyasztásra nem használható!

Egy új kút ásása több hetes munka, és akár milliós nagyságrendű összegbe kerül a kútgyűrűkkel együtt.

Ásott kút tisztítás

Évek alatt a kútgyűrűk között beszivárgó homok felgyülemlik a kút aljában. Amikor elér egy bizonyos vastagságot ez a homokréteg, nem képes a víz már beszivárogni az ásott kútba. Ekkor ki kell mechanikusan tisztítani a kutat. A kúttisztítás ugyanúgy készül mint a kút ásása. Leereszkedés után ki kell lapátolni a felgyülemlett hordalékot, ezzel a kútásó kitisztítja a vízteret. Ezután szabadon tud beszivárogni a víz a kútba, amely egy idő múlva homokkal ismét feltölti az ásott kút alját. A tisztítás akár százezres költség is lehet alkalmanként. A rendszeres tisztítások eredménye lehet a fenti képeken látható kútbeomlás.

Ásott kút mélyítés

Évtizedek alatt az éghajlat változása miatt egyre csökken a talaj vízszintje. Ez különösen igaz száraz időszak esetén. A kiszáradt ásott kutat mélyíteni szükséges, tovább kell ásni. Leereszkedést követően a kút tisztítása következik, majd szükség szerinti tovább mélyítése. Amennyiben vízzáró agyag a kút talpa, nincs értelme tovább mélyíteni a kutat, nem lesz benne több víz.

A mai kor követelményeinek a fúrt kút minden tekintetben jobban megfelel. A fúrt kút vízhozama állandó, vízminősége mélységtől függően ivóvíz is lehet.

Cégünk 200 mm átmérőjű, nagy vízhozamú kutak fúrását vállalja, kútásást, ásott kút tisztítását NEM!

 SZOLGÁLTATÁSOK   HASZNOS INFÓK   ÖNKORMÁNYZATOKNAK   KERESKEDELEM   KAPCSOLAT 

Kútásás Ásott kút tisztítás Ásott kút mélyítés gyűrűs kút kútásó kúttisztítás
Ásott kút kézi ásóval a talajba mélyített, henger alakú, függőleges irányú építmény. Kútásás és kútfúrás gyűrűs kút
kútásó, kútásás, kúttisztítás, ásott kút, kút mélyítés, gyűrűs kút

  domainLAKÓPARK beta